Den Lycklige Läraren lägger ner – och flyttar!

Jag har inte skrivit något på den här bloggen sedan februari 2015. Jag har hela tiden haft ambitionen att börja skriva igen, men av ambitioner allena blir det inga blogginlägg. Dessutom har jag saknat inspiration, tid och ork.

Så just nu är planen att lägga ner bloggen. Jag skriver troligen inga fler inlägg, och har redan migrerat i princip allting till min huvudblogg krank.se. Bloggen finns nog kvar tills i november, då jag betalar årsvis, men sedan är den borta.

Liknelser för funktioner/metoder

Jag ska inte slösa tid med att prata om hur lite jag skriver nuförtiden, eller om mitt nya jobb (som är roligt, utmanande och för första gången innebär att jag har kollegor på samma våglängd vad gäller spel i undervisningen). Istället ska jag börja mjukt och dela med mig av en liknelse som nyss slog mig

En funktion i programmering är lite som Las Vegas. What happens in Vegas stays in Vegas, liksom. Som utomstående kan man ge folk som ska dit instruktioner, och man får kanske någon form av berättelse i andra änden, men man kan faktiskt aldrig veta vad som faktiskt hände i Vegas eller hur berättelsen egentligen skapades. Kanske hade de som åkte dit en helt crazy bananas partyresa, kanske satt de bara på hotellrummet och drack läsk och kollade på Days of our Lives.

Läs mer

Kort uppdatering

Min takt har minskat betänkligt, märker jag. Jag har också kommit av mig lite med filmmakandet.

Men det betyder inte att jag har tråkigt på jobbet, snarare tvärtom!

Idag pratade jag om sök- och sorteringsalgoritmer med mina elever i Programmering 1. Det värmde mitt lärarhjärta när eleverna ville se FLER filmer med framdansade sorteringsalgoritmer, och sedan aktivt satt och försökte, utifrån dansen, förstå hur till exempel quicksort funkade.

Programmering 2: Introducerade Java idag

Idag introducerade jag mina elever för Java. Deras spontana upplevelse efter att ha kört Python ett år var ganska förväntad; allt är mycket krångligare… (Kan eventuellt vara influerat av att jag tycker det också, och kan ha sagt det ett par gånger…)

Men de körde igång direkt och höll med om att det ju faktiskt egentligen var samma sak. Fast med hård typning och att man måste ha en mainklass.

Enligt planen ska vi testa PHP nästa vecka, C# veckan efter det, och slutligen C++ veckan efter det… Och sen bestämma vad vi vill jobba med resten av Programmering 2.Min tanke här är att eftersom vi hann med såpass mycket av objektorienteringen och grafiska grejer i Programmering 1 så kan vi spendera några veckor med att lära känna lite andra programmeringsspråk…

En annan plan jag har är ”mindre uppdateringar men oftare” här på Den Lycklige Läraren.

Elevkontakt, banankontakt

En av de centrala delarna i hur jag tänker kring elever är att jag vill ha en relation till eleverna. Jag vill att vi ska kunna skratta och prata strunt tillsammans, att vi ska kunna diskutera schyssta filmer eller liknande utanför lektionen. Då kan vi också ha öppna diskussioner om hur gruppen fungerar, vad de tycker om mina uppgifter, vad som kan förbättras och så vidare.

Det här upplever jag är en rätt välfungerande strategi, men ibland stöter jag på en mer svåravläst och reserverad klass. Där man får lite mindre gensvar, där de inte hejjar på en i korridorerna. De kommer i tid, de gör uppgifterna, men jag får liksom aldrig riktigt syn på vilka de är som människor. Enligt en del lärare är de här eleverna idealiska: de är inte uppkäftiga, de lyder instruktioner och regler, de är aldrig obekväma. Kanske kommer de i efterhand och tycker att de fått orättvisa betyg, men inte mer än så.

Jag blir mest nervös när jag får såna klasser. Jag blir paranoid: Hur går snacksat när jag inte är med? De kanske hatar mina uppgifter, finner dem för enkla/svåra/meningslösa. De kanske tycker att jag är en tönt. Men jag kan inte veta.

Jag har ännu inte hittat något i mina ögon klockrent sätt att hantera sådana klasser. Allt jag kan göra är att försöka fortsätta bryta genom skalet, försöka locka fram människan bakom ”duktig elev”-masken…

Nytt läsår stundar!

Snart börjar ett nytt läsår, med nya kurser och nya elever och antagligen nya kollegor också. Helt nya individer och helt nya problem och helt nya möjligheter.

Jag ser mycket fram emot att få ha Programmering 2, det är en spännande kurs jag aldrig haft förut. Jag känner redan gruppen jag ska ha där, så det blir ett kärt återseende. VI hann nog med flera av de saker som egentligen ska vara i Programmering 2 redan i Programmering 1, men det gör ju bara att vi får mer tid till reflektion och egna experiment under året.

Sedan ska jag ju ha Digitalt Skapande, som åtminstone i sin tidigare form var en av mina favoritkurser. Där blir det individuellt val, så jag gissar att det blir några nya ansikten, några bekanta.

Och så en helt ny klass som ska läsa Programmering 1 och Webbutveckling. Där är jag lite nervös, sådär som man alltid blir inför en klass man inte haft tidigare. Har hört att de ska vara ambitiösa; vi får se hur de reagerar på mitt sätt att lära ut. Jag hoppas jag inte trampar i klaveret alltför mycket första veckorna. Det brukar lösa sig.

Största frågetecknet är inför våren, där jag tydkligen ska undervisa i Produktdesign. Den kursen har jag inte haft och jag har heller inte läst teknikkurser på högskola eller universitet, så det blir nog bara mina erfarenheter av CAD och teknikutveckling och liknande från när jag jobbade på ett annat gymnasium som får komma till pass. Det är en spännande kurs, och utmanande eftersom jag har så dålig koll på den.

Samtidigt har jag fått veta att jag ska plugga riktigt roliga kurser i höst! Designteori och androidprogrammering och spelprogrammering och användarcentrering… Det blir mycket att göra, antagligen, men det är ju så jag vill ha det =)

Prov i webbhistoria

Jag gjorde ett litet prov också, baserat på min genomgång i webbhistoria.

Ifall nu någon skulle vara intresserad. Det är ett ganska lätträttat prov, men samtidigt ganska heltäckande utifrån genomgången. För mina elever tog det mellan 10 och 25 minuter att göra provet; de flesta blev klara inom en kvart.

Webbhistoria

Idag hade jag en kort, översiktlig föreläsning om webbhistoria. Jag valde att fokusera mer på just webben eftersom ämnet var webbutveckling; annars kanske jag talat mer om E-post och TCP/IP…

Jag uppfattade det nog som att det gick ganska bra, hade en intressant diskussion med åtminstone en elev efteråt. Jag ska köra samma föreläsning med en annan grupp i morgon. Om någon är intresserad så finns mina stödanteckningar, som eleverna också fått, här. Dokumentet är öppet för kommentarer. Det är tänkt att vara ett ganska levande dokument, som växer när folk bidrar med information, elever skriver frågor, etc. Sedan får vi se om det blir några frågor, men jag har i varje fall öppnat för möjligheten.

Sedan frågade jag eleverna när de ville ha prov på det hela. En del ville ha redan om en vecka, medan andra ville ha två. Jag är en snäll typ, så vi bestämde två veckor så att eleverna garanterat har tid på sig att plugga. Jag ska inte ljuga, delvis handlar det om att ”ha ryggen fri”, dvs att om en elev misslyckas med provet så vill jag kunna peka på att eleven var med på beslutet och dessutom hade gott om tid att plugga… Men jag vill också att eleverna ska känna sig delaktiga i processen, och känna att deras input spelar roll.