Arbeta i projekt

Jag tror mycket på att jobba i större projekt snarare än att bara snöa in på småuppgifter. Det är lätt hänt att man ”snuttifierar” undervisningen, delar upp de kompetenser eleverna ska tillägna sig i så små delar att varje lektion kan innehålla ganska många element som inte nödvändigtvis hänger ihop – och som måste förberedas och kanske även rättas individuellt.

Läs mer

Kreativa elever

Hade just lektion med elever i 3d-modellering. Det var oerhört kul. Jag får det ständigt bekräftat – inuti eleverna vi har finns en oerhört skaparglädje, en vilja att uttrycka sig och pröva på nya saker, som vill ut. Man behöver bara ge dem en möjlighet att få utlopp för det.

Det märkte jag när jag hade Digitalt Skapande också. Man gav eleverna ett litet verktyg, och så får man de mest fantastiska saker tillbaks, när eleverna testar verktyget till dess allra yttersta gränser…

Jag undrar om man kunde hitta något sätt att komma åt den här glädjen i andra ämnen? Framför allt när det gäller de ämnen eleverna tycker är mindre intressanta idag, då… Om jag ska vara lite fördomsfull så upplever jag att många elever inte riktigt hittar det kreativa, det vackra, det roliga i matematiken eller fysiken. Kan man ändra på det och samtidigt uppfylla kursmålen? Hur då?