Veckans tips: Google Blockly

Idag hittade jag Google Blockly. Det är fruktansvärt häftigt; det är grafisk programmering. Perfekt om man vill ge sina elever en rolig grej att experimentera med, framför allt i Programmering A (eller början av programmering 1…). Jag är nästan lite deprimerad över att jag inte har någon programmeringskurs till hösten. Jag har experimenterat lite med Scratch från MIT, men det här var helt klart mer lätytillgängligt – behövs ingen installation på elevdatorer eller så. Jag kanske ska sätta upp en Blocklyserver själv. Tills vidare rekommenderar jag er att experimentera med de demos som finns på sidan; det finns väldigt mycket roligt där!

Ännu är det bara en beta, en leksak. Men det finns helt klart stora möjligheter för den händige!

Veckans Tips: Öka din Dropbox!

Jag har tidigare tipsat om Dropbox. Nu kan du öka ditt utrymme med 3gb genom att testa deras nya betaversion. Ladda ner, installera, och ladda upp 3gb foton via deras nya importgrej.

Har du inte 3gb foton på någon digitalkamera? Enkelt löst: För över 3gb foton till ett minneskort eller USB-minne, dra ut och sätt in, så kommer ”import to Dropbox” att finnas med i autostarten. Vips,så drar uppladdningen igång.

Och ja, jag ska skriva något ”riktigt” snart. Har varit alldeles för dålig på att uppdatera den här bloggen…

Veckans tips: Portabla program

Idealet är, framför allt för de av oss som har datorämnen i våra tjänster eller som använder datorn som verktyg mycket i vår undervisning, att själva få bestämma vilken mjukvara som ska vara installerad på våra datorer. Tyvärr ser det inte alltid ut så. Ofta har lärare inte rättigheter att installera saker på skolans stationära datorer. Eller ens de bärbara, om man har otur.

Läs mer

Veckans tips: Flera scheman i novaschems webbvy

Nånting många kollegor brukar tycka är roligt är små, praktiska IT-tips med fokus på sånt som gör livet lite lättare som lärare. Därför har jag tänkt börja ge ifrån mig lite såna; ett i veckan känns ungefär lagom. Är det en bra idé? Skriv i kommentarerna!

Jag lärde mig för ett tag sedan att man kan se flera personers scheman samtidigt i Nova softwares schemasystem. Det är rätt enkelt: I rutan där man kan skriva in lärares förkortningar och sådant, så kan man skriva in flera saker om man sätter ett kommatecken mellan. Om jag vill undersöka hur schemat ser ut för läraren MIBE och klassen TE2A så skriver jag ”mibe, te2a” och söker. Då får jag fram bådas scheman, praktiskt lagda sida vid sida. Man kan lägga in fler också, jag har inte hittat någon övre gräns. Med fler än 2-3 bör man välja att bara visa en viss dag, och fler än 8 blir svårt att se om man inte har en väldigt bred skärm.