Prov i webbhistoria

Jag gjorde ett litet prov också, baserat på min genomgång i webbhistoria.

Ifall nu någon skulle vara intresserad. Det är ett ganska lätträttat prov, men samtidigt ganska heltäckande utifrån genomgången. För mina elever tog det mellan 10 och 25 minuter att göra provet; de flesta blev klara inom en kvart.

Webbhistoria

Idag hade jag en kort, översiktlig föreläsning om webbhistoria. Jag valde att fokusera mer på just webben eftersom ämnet var webbutveckling; annars kanske jag talat mer om E-post och TCP/IP…

Jag uppfattade det nog som att det gick ganska bra, hade en intressant diskussion med åtminstone en elev efteråt. Jag ska köra samma föreläsning med en annan grupp i morgon. Om någon är intresserad så finns mina stödanteckningar, som eleverna också fått, här. Dokumentet är öppet för kommentarer. Det är tänkt att vara ett ganska levande dokument, som växer när folk bidrar med information, elever skriver frågor, etc. Sedan får vi se om det blir några frågor, men jag har i varje fall öppnat för möjligheten.

Sedan frågade jag eleverna när de ville ha prov på det hela. En del ville ha redan om en vecka, medan andra ville ha två. Jag är en snäll typ, så vi bestämde två veckor så att eleverna garanterat har tid på sig att plugga. Jag ska inte ljuga, delvis handlar det om att ”ha ryggen fri”, dvs att om en elev misslyckas med provet så vill jag kunna peka på att eleven var med på beslutet och dessutom hade gott om tid att plugga… Men jag vill också att eleverna ska känna sig delaktiga i processen, och känna att deras input spelar roll.

Grundläggande HTML i videoform

Den här terminen råkade jag få en gruppelever i webbutveckling som egentligen inte alls valt det, och som i ärlighetens namn saknar både intresse och ”driv”. Efter att ha försökt med genomgångar i mindre grupper och annat så bestämde jag mig för att testa att skapa små väldigt teorifria filmer, som då ger konkret ”howto”-kunskap. Tanken med de här filmerna är alltså att de här eleverna ska uppleva att de får ganska konkreta instruktioner, som de slipper läsa och där de kan pausa och spola tillbaks etc hur mycket de vill.

Jag har bara börjat litegrann med det här projektet, men tänkte dela med mig av filmerna. Målet är att först och främst täcka upp allt som krävs för ett E-betyg i Webbutveckling.

Grundläggande HTML

Listor och tabeller

Det här materialet är såklart öppet och fritt att använda, så om du tror att du kan få användning av mina små videos så håll till godo!

Nu är lektionen slut!

– Neeeeeeej!

– Vänta, jag ska bara…

– Fan vilka korta lektioner vi har…

Ibland går det bättre än förväntat… Jag hade just lektion i Webbutveckling. Det är en rätt rolig kurs, tycker jag, men den har en del saker som gör att en del elever tröttnar. Det här med att ”knacka kod” är inte för alla. Men det känns väldigt bra när man hittar en bra ingång! Tydligen tyckte de här eleverna att de kom in i kursen på ett vettigt sätt iaf. Och det var inget konstigt egentligen: De fick en färdig grundplåt, några grundläggande html-koder (fetstil, kursiv stil, länkar, bilder) och instruktioner om att göra en hemsida om sig själva. och oj vad roligt det var! Får bara hoppas att den entusiasmen håller i sig…