Elevkontakt, banankontakt

En av de centrala delarna i hur jag tänker kring elever är att jag vill ha en relation till eleverna. Jag vill att vi ska kunna skratta och prata strunt tillsammans, att vi ska kunna diskutera schyssta filmer eller liknande utanför lektionen. Då kan vi också ha öppna diskussioner om hur gruppen fungerar, vad de tycker om mina uppgifter, vad som kan förbättras och så vidare.

Det här upplever jag är en rätt välfungerande strategi, men ibland stöter jag på en mer svåravläst och reserverad klass. Där man får lite mindre gensvar, där de inte hejjar på en i korridorerna. De kommer i tid, de gör uppgifterna, men jag får liksom aldrig riktigt syn på vilka de är som människor. Enligt en del lärare är de här eleverna idealiska: de är inte uppkäftiga, de lyder instruktioner och regler, de är aldrig obekväma. Kanske kommer de i efterhand och tycker att de fått orättvisa betyg, men inte mer än så.

Jag blir mest nervös när jag får såna klasser. Jag blir paranoid: Hur går snacksat när jag inte är med? De kanske hatar mina uppgifter, finner dem för enkla/svåra/meningslösa. De kanske tycker att jag är en tönt. Men jag kan inte veta.

Jag har ännu inte hittat något i mina ögon klockrent sätt att hantera sådana klasser. Allt jag kan göra är att försöka fortsätta bryta genom skalet, försöka locka fram människan bakom ”duktig elev”-masken…

Nytt läsår stundar!

Snart börjar ett nytt läsår, med nya kurser och nya elever och antagligen nya kollegor också. Helt nya individer och helt nya problem och helt nya möjligheter.

Jag ser mycket fram emot att få ha Programmering 2, det är en spännande kurs jag aldrig haft förut. Jag känner redan gruppen jag ska ha där, så det blir ett kärt återseende. VI hann nog med flera av de saker som egentligen ska vara i Programmering 2 redan i Programmering 1, men det gör ju bara att vi får mer tid till reflektion och egna experiment under året.

Sedan ska jag ju ha Digitalt Skapande, som åtminstone i sin tidigare form var en av mina favoritkurser. Där blir det individuellt val, så jag gissar att det blir några nya ansikten, några bekanta.

Och så en helt ny klass som ska läsa Programmering 1 och Webbutveckling. Där är jag lite nervös, sådär som man alltid blir inför en klass man inte haft tidigare. Har hört att de ska vara ambitiösa; vi får se hur de reagerar på mitt sätt att lära ut. Jag hoppas jag inte trampar i klaveret alltför mycket första veckorna. Det brukar lösa sig.

Största frågetecknet är inför våren, där jag tydkligen ska undervisa i Produktdesign. Den kursen har jag inte haft och jag har heller inte läst teknikkurser på högskola eller universitet, så det blir nog bara mina erfarenheter av CAD och teknikutveckling och liknande från när jag jobbade på ett annat gymnasium som får komma till pass. Det är en spännande kurs, och utmanande eftersom jag har så dålig koll på den.

Samtidigt har jag fått veta att jag ska plugga riktigt roliga kurser i höst! Designteori och androidprogrammering och spelprogrammering och användarcentrering… Det blir mycket att göra, antagligen, men det är ju så jag vill ha det =)

När det är roligt på jobbet…

Jag har funderat på om jag ska dela med mig av elevers positiva kommentarer här på bloggen. Jag vill ju att det här ska vara en positiv plats, där jag delar med mig av saker som är roliga och där jag visar hur mycket jag trivs som lärare. Lite som en motvikt till allt dåligt som skrivs om vårt yrke. Samtidigt känns det ju väldigt konstigt att skriva när eleverna säger något bra om en; jag är ju inte sämre ”svensk” än att jag är obekväm med att slå mig för bröstet. Man vill ju inte skryta. Man ska inte tro att man är något…

Men, jag ska försöka övervinna mina drifter där. Det finns plats för annat än konstruktiva tips på bloggen, och kanske kan det hjälpa mig att komma igång lite med skrivandet här igen…

Såhär lät det idag:

Elev: ”Det här känns typ inte som lektioner, och du känns typ inte som en lärare…”

Jag: ”???”

Elev: ”Du känns mer som en kompis som lär en grejer. Och så kan man inte, typ, som på andra lektioner låtsas vara intresserad för att få bra betyg, för här är man ju intresserad, och det är kul…”

Ja, jisses. De små liven.

Skolstart!

Hej igen!

Jag har nästan inte skrivit någonting alls under sommaren, märker jag… Nu under hösten kommer jag att försöka komma igång med bloggen igen. Däremot finns risk för att jag blandar in grejer som har med mitt examensarbete att göra också; jag pluggar heltid vid sidan av heltidsarbete nu under hösten, och plugget består i just examensarbetet.

Men; det har varit en riktigt härlig skolstart på många vis. Dels såklart trevligt att återse kollegor och så, men framför allt eleverna! Har fått många positiva gensvar från elever som upptäckt att jag ska ha dem som mentor eller som lärare i något, och uppskattning är ju alltid gött. ”Ska du ha programmeringen? Snälla säg ja, snälla säg ja, snälla säg ja…” Och så undrar folk hur man kan trivas i yrket. =)

Läs mer

Om att få höra bra saker om sig

Först; förlåt att jag inte bloggat på ett tag.

Idag jobbade jag min sista dag, för den här gången, på gamla jobbet. Imorgon börjar det nya. Jag kommer givetvis att sakna gamla stället; det var fruktansvärt jobbigt att pendla 4h per dag men definitivt värt det tack vare fantastiska kollegor och härliga elever.

Att jag nu slutade betydde såklart avskedsfika. Avskedspresenter, tårta och fina ord. Det fick mig att fundera på det här med hur man som lärare hanterar när folk säger bra eller dåliga saker om en. Läs mer

Juluppehåll…

Ja, som ni kanske märkt (?) har jag haft lite juluppehåll då jag inte riktigt orkat ta tag i saker eller hålla ordning på saker eller för den delen blogga. Nästa vecka börjar jobbet igen, då blir det en och en halv vecka av mitt nuvarande jobb och sedan börjar det nya. Och den där första tiden… Det är en hel del som måste fixas när man lämnar en arbetsplats. Betyg som ska sättas, uppgifter som ska rättas, och en ersättare som ska sättas in i kurserna man har… Så jag kan inte riktigt lova att jag blir så superaktiv såhär i början av januari. Jag ska dock försöka ta mig tid att skriva saker.

God fortsättning!

På besök på nästa arbetsplats…

I januari byter jag arbetsplats; från en långt bort till en som ligger nära. Den senaste terminen har jag pendlat sammanlagt 20 timmar i veckan, vilket innebär att även om jobbet i sig varit helt fantastiskt så har allt runromkring liksom fallit i bitar. När jag sedan blev erbjuden en plats på en skola i samma stad som jag bor i så tog det bara ett par dagar för mig att bestämma mig. Jag kommer att sakna det nuvarande jobbet; både chefer, kollegor och elever. Det har varit helt fantastiskt! Tro inget annat.

Läs mer