Liknelser för funktioner/metoder

Jag ska inte slösa tid med att prata om hur lite jag skriver nuförtiden, eller om mitt nya jobb (som är roligt, utmanande och för första gången innebär att jag har kollegor på samma våglängd vad gäller spel i undervisningen). Istället ska jag börja mjukt och dela med mig av en liknelse som nyss slog mig

En funktion i programmering är lite som Las Vegas. What happens in Vegas stays in Vegas, liksom. Som utomstående kan man ge folk som ska dit instruktioner, och man får kanske någon form av berättelse i andra änden, men man kan faktiskt aldrig veta vad som faktiskt hände i Vegas eller hur berättelsen egentligen skapades. Kanske hade de som åkte dit en helt crazy bananas partyresa, kanske satt de bara på hotellrummet och drack läsk och kollade på Days of our Lives.

Läs mer

Kort uppdatering

Min takt har minskat betänkligt, märker jag. Jag har också kommit av mig lite med filmmakandet.

Men det betyder inte att jag har tråkigt på jobbet, snarare tvärtom!

Idag pratade jag om sök- och sorteringsalgoritmer med mina elever i Programmering 1. Det värmde mitt lärarhjärta när eleverna ville se FLER filmer med framdansade sorteringsalgoritmer, och sedan aktivt satt och försökte, utifrån dansen, förstå hur till exempel quicksort funkade.

Programmering 2: Introducerade Java idag

Idag introducerade jag mina elever för Java. Deras spontana upplevelse efter att ha kört Python ett år var ganska förväntad; allt är mycket krångligare… (Kan eventuellt vara influerat av att jag tycker det också, och kan ha sagt det ett par gånger…)

Men de körde igång direkt och höll med om att det ju faktiskt egentligen var samma sak. Fast med hård typning och att man måste ha en mainklass.

Enligt planen ska vi testa PHP nästa vecka, C# veckan efter det, och slutligen C++ veckan efter det… Och sen bestämma vad vi vill jobba med resten av Programmering 2.Min tanke här är att eftersom vi hann med såpass mycket av objektorienteringen och grafiska grejer i Programmering 1 så kan vi spendera några veckor med att lära känna lite andra programmeringsspråk…

En annan plan jag har är ”mindre uppdateringar men oftare” här på Den Lycklige Läraren.

Prov i webbhistoria

Jag gjorde ett litet prov också, baserat på min genomgång i webbhistoria.

Ifall nu någon skulle vara intresserad. Det är ett ganska lätträttat prov, men samtidigt ganska heltäckande utifrån genomgången. För mina elever tog det mellan 10 och 25 minuter att göra provet; de flesta blev klara inom en kvart.

Webbhistoria

Idag hade jag en kort, översiktlig föreläsning om webbhistoria. Jag valde att fokusera mer på just webben eftersom ämnet var webbutveckling; annars kanske jag talat mer om E-post och TCP/IP…

Jag uppfattade det nog som att det gick ganska bra, hade en intressant diskussion med åtminstone en elev efteråt. Jag ska köra samma föreläsning med en annan grupp i morgon. Om någon är intresserad så finns mina stödanteckningar, som eleverna också fått, här. Dokumentet är öppet för kommentarer. Det är tänkt att vara ett ganska levande dokument, som växer när folk bidrar med information, elever skriver frågor, etc. Sedan får vi se om det blir några frågor, men jag har i varje fall öppnat för möjligheten.

Sedan frågade jag eleverna när de ville ha prov på det hela. En del ville ha redan om en vecka, medan andra ville ha två. Jag är en snäll typ, så vi bestämde två veckor så att eleverna garanterat har tid på sig att plugga. Jag ska inte ljuga, delvis handlar det om att ”ha ryggen fri”, dvs att om en elev misslyckas med provet så vill jag kunna peka på att eleven var med på beslutet och dessutom hade gott om tid att plugga… Men jag vill också att eleverna ska känna sig delaktiga i processen, och känna att deras input spelar roll.

Snabb uppdatering…

Nu har jag skrivit väldigt lite på sistone. Mest är det för att jag haft mycket att göra på annat håll. Jag ska försöka komma igång mer…

men just nu vill jag bara säga hur kul det är att höra elever resonera med varandra och hjälpa varandra med programmeringsuppgifter =)

Grundläggande HTML i videoform

Den här terminen råkade jag få en gruppelever i webbutveckling som egentligen inte alls valt det, och som i ärlighetens namn saknar både intresse och ”driv”. Efter att ha försökt med genomgångar i mindre grupper och annat så bestämde jag mig för att testa att skapa små väldigt teorifria filmer, som då ger konkret ”howto”-kunskap. Tanken med de här filmerna är alltså att de här eleverna ska uppleva att de får ganska konkreta instruktioner, som de slipper läsa och där de kan pausa och spola tillbaks etc hur mycket de vill.

Jag har bara börjat litegrann med det här projektet, men tänkte dela med mig av filmerna. Målet är att först och främst täcka upp allt som krävs för ett E-betyg i Webbutveckling.

Grundläggande HTML

Listor och tabeller

Det här materialet är såklart öppet och fritt att använda, så om du tror att du kan få användning av mina små videos så håll till godo!

Nu är lektionen slut!

– Neeeeeeej!

– Vänta, jag ska bara…

– Fan vilka korta lektioner vi har…

Ibland går det bättre än förväntat… Jag hade just lektion i Webbutveckling. Det är en rätt rolig kurs, tycker jag, men den har en del saker som gör att en del elever tröttnar. Det här med att ”knacka kod” är inte för alla. Men det känns väldigt bra när man hittar en bra ingång! Tydligen tyckte de här eleverna att de kom in i kursen på ett vettigt sätt iaf. Och det var inget konstigt egentligen: De fick en färdig grundplåt, några grundläggande html-koder (fetstil, kursiv stil, länkar, bilder) och instruktioner om att göra en hemsida om sig själva. och oj vad roligt det var! Får bara hoppas att den entusiasmen håller i sig…