Liknelser för funktioner/metoder

Jag ska inte slösa tid med att prata om hur lite jag skriver nuförtiden, eller om mitt nya jobb (som är roligt, utmanande och för första gången innebär att jag har kollegor på samma våglängd vad gäller spel i undervisningen). Istället ska jag börja mjukt och dela med mig av en liknelse som nyss slog mig

En funktion i programmering är lite som Las Vegas. What happens in Vegas stays in Vegas, liksom. Som utomstående kan man ge folk som ska dit instruktioner, och man får kanske någon form av berättelse i andra änden, men man kan faktiskt aldrig veta vad som faktiskt hände i Vegas eller hur berättelsen egentligen skapades. Kanske hade de som åkte dit en helt crazy bananas partyresa, kanske satt de bara på hotellrummet och drack läsk och kollade på Days of our Lives.

Läs mer

Kort uppdatering

Min takt har minskat betänkligt, märker jag. Jag har också kommit av mig lite med filmmakandet.

Men det betyder inte att jag har tråkigt på jobbet, snarare tvärtom!

Idag pratade jag om sök- och sorteringsalgoritmer med mina elever i Programmering 1. Det värmde mitt lärarhjärta när eleverna ville se FLER filmer med framdansade sorteringsalgoritmer, och sedan aktivt satt och försökte, utifrån dansen, förstå hur till exempel quicksort funkade.

Programmering 2: Introducerade Java idag

Idag introducerade jag mina elever för Java. Deras spontana upplevelse efter att ha kört Python ett år var ganska förväntad; allt är mycket krångligare… (Kan eventuellt vara influerat av att jag tycker det också, och kan ha sagt det ett par gånger…)

Men de körde igång direkt och höll med om att det ju faktiskt egentligen var samma sak. Fast med hård typning och att man måste ha en mainklass.

Enligt planen ska vi testa PHP nästa vecka, C# veckan efter det, och slutligen C++ veckan efter det… Och sen bestämma vad vi vill jobba med resten av Programmering 2.Min tanke här är att eftersom vi hann med såpass mycket av objektorienteringen och grafiska grejer i Programmering 1 så kan vi spendera några veckor med att lära känna lite andra programmeringsspråk…

En annan plan jag har är ”mindre uppdateringar men oftare” här på Den Lycklige Läraren.

Snabb uppdatering…

Nu har jag skrivit väldigt lite på sistone. Mest är det för att jag haft mycket att göra på annat håll. Jag ska försöka komma igång mer…

men just nu vill jag bara säga hur kul det är att höra elever resonera med varandra och hjälpa varandra med programmeringsuppgifter =)

Veckans tips: Google Blockly

Idag hittade jag Google Blockly. Det är fruktansvärt häftigt; det är grafisk programmering. Perfekt om man vill ge sina elever en rolig grej att experimentera med, framför allt i Programmering A (eller början av programmering 1…). Jag är nästan lite deprimerad över att jag inte har någon programmeringskurs till hösten. Jag har experimenterat lite med Scratch från MIT, men det här var helt klart mer lätytillgängligt – behövs ingen installation på elevdatorer eller så. Jag kanske ska sätta upp en Blocklyserver själv. Tills vidare rekommenderar jag er att experimentera med de demos som finns på sidan; det finns väldigt mycket roligt där!

Ännu är det bara en beta, en leksak. Men det finns helt klart stora möjligheter för den händige!

Matematik och logik i speldesign del 2, trigonometri

Matematik är ett sådant ämne som elever ibland har svårt för, när det blir för abstrakt. Elever uppskattar ofta tydlighet och när saker och ting är konkreta, i min erfarenhet. När jag lärde ut mekanik och hållfasthetslära under höstterminen kändes det som att det var en del elever som äntligen kände att de förstod att det här med sin, cos och tan faktiskt är sådant som betyder något på riktigt.

Och trigonometri är livsviktigt i speldesign. Idag tänkte jag skriva ner en liten föreläsning jag hållit med några av mina elever, med varierande grad av positiv respons till följd.

Läs mer

Arbeta i projekt

Jag tror mycket på att jobba i större projekt snarare än att bara snöa in på småuppgifter. Det är lätt hänt att man ”snuttifierar” undervisningen, delar upp de kompetenser eleverna ska tillägna sig i så små delar att varje lektion kan innehålla ganska många element som inte nödvändigtvis hänger ihop – och som måste förberedas och kanske även rättas individuellt.

Läs mer